Рауғаш – танымал бақшалы өсімдік, киіз шоңайнасын еске түсіреді. Ежелгі Қытайда, Ежелгі Грецияда қолданылған. Ресейге 18 ғасырда әкелінген. Бүгінгі күні рауғаш медицинада, кулинарияда кеңінен қолданылады.
Рауғаш қара құмық тұқымдастарға тиесілі өсімдіктердің тегі болып табылады. Ол Орта Азия, Болгария және Оңтүстік Сібір аумағынан шығады. Рауғаш көкөніс ретінде өсіріледі. Бұл көкөністің пайда болуы қызықты болып табылады. Онда рауғаш 3000 жыл бойы белгілі қытай асханасынан ол — Волга жағалауына, ал одан Ежелгі Грекияға және Ежелгі Римге қоныс аударды. Грек тілінде рауғаш «рабарбарос» деп аталады, аударғанда «Волга жағалауынан әкелінген жат көкөніс» Биіктігі 1-2 м дейін жетеді.
Рауғаштың құрамында антрагликозидтер, шайырлы заттар, пигменттер, таногликозидтер, гликоглалин, тетрарин, магний, калий, кальций, темір, фосфор, натрий, B тобының дәрумендері, C дәрумені және каротин, органикалық қышқылдар (лимон, алма, янтарь, қымыздық қышқылдары) бар.
Өсімдік зәр айдайтын, іш жүргізетін, өт айдайтын, антисептикалық, қабынуға қарсы әсерге ие. Рауғаш тамырларды тарылтатын, жалпы барлық ағзаның жұмысын жақсартатын қасиеті бар.